4.12.2014 г.

Конференция „Енергийна ефективност в сгради и пасивни къщи – германското Know-How и потенциалът в България“.

Каква е цената на спестената енергия при енергийно ефективни сгради, колко струва енергийната ефективност, как да си сътрудничим в областта на строителните материали, изделия и технологии за почти нулевоенергийни сгради (ПНЕС)? Това бяха само някои от въпросите във фокуса на конференцията „Енергийна ефективност в сгради и пасивни къщи – германското Know-How и потенциалът в България“, която се проведе на 18 ноември 2014 г. в Радисън Блу Хотел София.

Форумът, организиран от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и международната консултантска фирма eclareon GmbH, имаше за цел да набележи онези утвърдени в Германия модели, които могат да доведат до успехи в България, и да очертае ситуацията у нас.
Експертите от Германия – арх. инж. Мертен Уелш (Федерален институт за изследване на строителството, градското планиране и пространственото развитие BBSR), инж. Мариане Фуяра (Координатор на проект PassREg, финансиран от Европейската комисия, Passivhaus Institut Darmstadt) и Йелка Шедлински (Консултант по поръчение на Експортната инициатива „Енергийна ефективност“ на Германското федерално министерство на икономиката и енергетиката, eclareon GmbH) – представиха утвърдилите се в Германия успешни модели в сферата на енергийната ефективност и пасивните къщи.
Георги Николов (Председател на УС Информационна група „Пасивни Сгради България“) и арх. Здравко Генчев (Изпълнителен директор Център за енергийна ефективност ЕнЕфект) очертаха стъпките към изграждането на почти нулево енергийни сгради и пасивни къщи в България.
Гостуващите четири германски фирми представиха своя опит в областта на енергийната ефективност.
Броят на гостите на форума (над 200 души) говори за огромния интерес към темата Енергийна ефективност и пасивни къщи. Собственикът на сграда, строителният предприемач, далновидният бизнесмен в България знае: енергийната ефективност е един от компонентите на успеха.
На 19 и 20 ноември 2014 г. четирите германски компании проведоха индивидуални срещи при закрити врати с представители на някои от 40-те български фирми и други организации, заявили желанието си за участие. Състояха се общо 62 срещи! Тема на разговорите бяха възможностите за партньорство. „Това са 62 шанса за успешен делови контакт“, заяви Главният управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара д-р Митко Василев, който заедно с Томас Пфане, Ръководител на икономическия отдел в посолството на Германия в България, откри конференцията.
Проектът е по поръчение на Германския Бундестаг и се финансира от Германското федерално министерство на икономиката и енергетиката. Осъществява се с партньорството на Информационната група „Пасивни сгради“ в България и Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар