10.11.2011 г.

Кандидатстване по проекти, финансирани по оперативните програми на ЕС. Инвестиционни проекти и финансиране.

     Решили сте да инвестирате в селски туризъм. Това Ваше начинание се финансира безвъзмездно до 70% по "Програма за развитие на селските райони".
     През изминалия програмен период 2007-2013 г. селският туризъм се финансираше по мярка 311 и 312 от "Програма за развитие на селските райони". Изискванията за финансиране и през новия период 2014-2020 г. се очаква да бъдат подобни.
     Примерите, които посочваме, са от нашата практика.
     Програмата позволява финансиране както за изграждане на нова къща за гости или малък семеен хотел с до 20 стаи, така и реконстуркция на съществуваща сграда в къща за гости или хотел. Предварително допустимите разходи са само за услуги т.е. разходи за проектиране на сградата, консултанти и др.услуги. Като тези разходи са от порядъка на 10%-12% от стойността на субсидията. След одобрение на проекта, програмата допуска разходи за СМР (строително монтажни работи), обзавеждане, изграждане на басейн, ограда, озеленяване и закупуване на моторно превозно средство.
     Може да се кандидатства с проекти на стойност до 400 000 €, като максималната субсидия, която ще получите безвъзмездно е до 70%, но не повече от 200 000 €. Това означава, че ако искате да получите максималния размер от 200 000 €, и Вашето съфинансиране да бъде минимално, то проектът Ви трябва да е на стойност 285 715 €, като остатъка от 85 715 € трябва да бъде финансиран от Вас.
     Принципа на работа на всички Европейски програми, в това число и "Програма за развитие на селските райони" е следният:
След одобряването на проекта, подписвате договор с Държавен фонд земеделие и имате право да заявите авансово плащане. В повечето случаи това плащане е размер между 20% и 50% от стойността на одобрената субсидия. Тук обаче има един много важен детайл – самото авансово плащане се осъществява срещу банкова гаранция – това е банков продукт напомнящ много на обикновеното кредитиране, но вместо лихви се заплаща такса за определен период. Това обаче не означава, че банката няма да поиска отново да ипотекирате имущество, да депозирате средства и т.н. Останалата част от финансирането на проекта трябва да сте осигурили предварително (посредством кредит, заем и пр.) и чак след изразходване на “Вашите” средства да получите субсидия.
     Осигуряването на точно това инвестиране спъваше всички проекти до момента предвид високите изисквания, които имат банките.
     Нашите партьори от Енпром, съвместно с немска инвестиционна група предлагат съдействие при финансирането на проекти по Европейски програми и конкретно “Програма за развитие на селските райони”. Финансирането е при изключително облекчени условия без лихви и такси.  Повече информация  можете да прочетете тук.
     Какво трябва да знаем при подготовка на проектната документация? 
     Обикновенно датите за приемане на проекти се обявяват около две до три седмици предварително и срокът за подаване на документите е около месец. Не препоръчваме да се чака обявяването на датите за приемане на проекти и тогава да се започне работа. Необходимо е още преди това да сте готови с бизнес плана, финансовата обосновка и ивестиционния проект. Така се избягват много грешки, които са следствие от бързане за да се спазят сроковете. Нормално инвестиционен проект за къща за гости или малък семеен хотел от порядъка на 300-500 кв.м. се изготвя за около 30-50 дни, като в този срок не са включени сроковете за набавяне на необходимите документи за проектиране и изходните данни. Затова е добре първо да си направите среща едновременно с представители на консултантска фирма, работеща по подготвянето на документите Ви за кандидатстване, и с архитекта, за да сте наясно какво да направите, дали имота Ви не попада в устройствени зони, различни от изискванията на програмата, какви документи са Ви необходими, какво да бъде записано в тях (например като име на обекта и др.) и много други неща, които трудно се предвиждат без работата в екип на консултанта и проектанта.
     При започване на проектирането архитекта трябва да подготви проекта така, че да бъде съобразен с изискванията на програмата. Това до голяма степен решава положителната оценка за финансиране на Вашия проект. На този етап е много важна съвместната работа на архитекта и консултанта, тъй като Фонд земеделие има определени лимити за СМР, обзавеждане, озеленяване, закупуване на превозно средство и др. По този начин се залагат максимално допустимите разходи и Вашия проект ще получи максималната субсидия. Имайте предвид, че ако нарушите тези лимити и се стигне до редуциране на субсидията, проекта Ви може да не бъде одобрен.
     Инвестиционния проект тярбва да бъде изработен във фаза технически или работен проект с включени подробни количествени сметки. Така вашата бъдеща сграда ще бъде точно остойностена и няма да се налага в последствие да дофинансирате със собствени средства, допълнителни работи или материали, неотразени в проектната документация.
     Авторският надзор по време на строителството по всички проектни части е задължителен. Проектантите трябва да следят точното изпълнение на проекта и активно участват в авторския надзор, като особено важно е да се знае, че те са „дясната ръка“ на инвеститора, което превръща този надзор и в инвеститорски. Проектантите трябва да следят за недопускането на нови строително монтажни работи и влагането на материали, непредвидени в инвестиционните проекти. Спазването на ивестиционния проект е задължително условие за успешното финансиране. В противен случай всичко, което е направено и го няма в проекта, се финансира със собствени средства. Или ако го има в проекта и не е направено – не получава финансиране. Трябва да се знае, че целия процес на строителството стриктно се следи от одобряващите органи и при установяване на най-малки несъответствия между проекта и изпълнението, може да се стигне до намаляване финансирането на проекта.
     Добре изработените бизнес план, финансова обосновка и ивестиционен проект Ви гарантират успешното и максимално финансиране на Вашето начинание.


 

20 коментара:

  1. vsi4ko tova e 4udesno kato vazmojnost i podhodq6to za men za realizaciq,no kade da namerq podhodq6tiq proektant?koito da e kompetenten i probiven? koeto ste mi garantira uspeh.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, в момента имаме обект, одобрен и финансиран по мярка 312, който е почти пред завършване можете да го видите на http://didproekt.blogspot.com/2013/04/312.html
      Изчакваме одобрение на още пет проекта, от които четири са за къщи за гости, два по мярка 311 и два по мярка 312 /къща за гости в с.Челюстница можете да го видите на
      http://didproekt.blogspot.com/2013/07/blog-post.html
      и проект по програма „Енергийна ефективност и зелена икономика“, изпълнявана по област на въздействие „Въвеждане на енергоспестяващи технологии и използването на възобновяеми енергийни източници“ в рамките на Приоритетна ос 2 „Повишаване ефективността на предприятията и развитие на благоприятна бизнес среда“ на ОП „Конкурентоспособност“.

      Изтриване
  2. Здравейте, казвам се Димитър Кръстев и съм от град Видин. В момента строя вила на 2 етажа и сутерен във Видинско село. В момента е готов сутерена и се строи първия етаж. Мога ли да кандидатствам по програма къща за гости и какви са условията. Благодаря за отделеното внимание и ако имате възможност пишете ми на E-mail адрес
    dimitar71@mail.bg

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, казвам се Красимир Косаков и съм от град Хаджидимово. В момента строя вила в град Хаджидимово. Същата е изградена и остават довършителни работи относно поставяне на подови настилки, оборудване на баня, и обзавеждане. Вилата е с три спални помещения, баня,кухня и трапезария. Предстои изграждането на гаражи и барбекю. Мога ли да кандидатствам по програма къща за гости, какви са условията и сроковете за кандидатстване. Предварително Ви благодаря за отделеното внимание и ако имате възможност пишете ми на E-mail адрес
    t_kosakova@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  4. Една от малкото хубави страни в това, че сме в ЕС е че можеме да кандидатстваме по различни проекти, които ако имаме щастието да одобрят живот а може да ни се промени.Всички съпътстващи съгласувания на визата, включително предварителни договори с експлоатационните дружества, следва да носят същото наименование и да бъдат в същия обхват, както се води целия инвестиционен проект.Изходните данни, като геодезическа снимка и геоложки доклад, може да ги възложим на фирмата, изготвяща инвестиционния проект или да ги поръчаме на избрани от нас фирми, общо взето и за това има доста варианти както и вие добре ни пишете в статията за което благодарим.

    ОтговорИзтриване
  5. Бих искал да кандидатствам по програма за развитие на селските райони искам да разбера какви са условията и документите за кандидатстване пишете ми на имел адрес-na4o_199@abv.bg Благодаря ви предварително.

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, собственик съм на двор около 4 декара с къща на два етажа около 160 кв. находящи се в община Гулянци, област Плевен на брега на река Дунав със невероятен изглед. Въпроса ми е как мога да кандидатствам за преустройство на сградата в къща за гости с примерно 6 или 8 стай, басейн и барбекю както и закупуване на евентуален транспорт за разходки на гости по реката. Как точно се процедира когато не строиш нова постройка - признава ли се като някаква инвестиция старата и какви са процедурите по кандидатстването? Моля пишете ми на chocho_pav@abv.bg !

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте, имам малък бизнес, който се състой в магазин за месо. Бих искал да разширя дейността си ,като закупя нови машини и евентуално си построя собствен магазин, тъй като сега съм в помещение под наем.Въпросът ми е къде мога да намеря фирма,която да изготвя такива проекти за кандидатстване,тъй като аз не съм наясно? Благодаря Ви предварително и моля пишете ми на адрес zorka_niki@abv.bg.

    ОтговорИзтриване
  8. Zdraveite,imam na selo parcelno mqsto s izgotven plan za stroej na ka6ta,skoro mislim da zapo4nem stroej.Mojem li da kandidatstvame po programata razvitie na selskiq turizam i kakvi sa usloviqta i dokumentite za u4astie.Pi6ete mi na nata6ka_84@abv.bg.Blagodarq vi mnogo!

    ОтговорИзтриване
  9. Здр.имам двуетажна къща в гр.Сапарева баня,община Кюстендил искам да попитам как мога да кандидатствам по някоя от програмите за да направя жилището къща за гости и как мога да разбера повече за самата програма.Благодаря ви предварително,ето и E-mail ми kokarata1991@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  10. Бих искал да кандидатствам по програма за развитие на селските райони искам да разбера какви са условията и документите за кандидатстване пишете ми на имел адрес mimi08@mail.bg Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте! В момента строя къща в с. Черкаски, област Монтана. Мога ли да кандидатствам по програма за къща за гости и какви са условията? Благодаря за отделеното внимание. Ако може ми отговорете на e-mail: koci_62@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте бих искал да кандидатствам по програмата къщи за гости ? Разполагам с имоти и ме интересуват условията? За контакти е- mail:kostovgrigor@tiscali.it ще ви бъда благодарен за вниманието!

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте бих искал да кандидатствам по програмата къщи за гости? Имам имот в село Островче общ. Разград, дали мога да кандидатствам по програма в това населено място.
    Предварително Ви благодаря и очаквам отговора ви на mistefanov@abv.bg.

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте,

    Притежавам имот от 1.5 дка в село Трудовец, община Ботевград. Мястото не се напира в центъра на селото, но не е и в покрайнините. Бихте ли могли да ми кажете дали мога да кандидатствам по програмата за къща за гости? Този регион включен ли е? Върху имота има много стара къща, която според мен ще е по добре не да се укрепва, а да се събори и да се строй на ново. Моля пишете ми на kdrumev@gmail.com.

    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте, на 23 години съм имам собствен имот къща в село сираково обл враца намира се на 10 метра от язовир на много хубаво място съм , язовирът го ползвам за рибарник ще обновявам къщата , ще строя нов гараж басейн и барбекю искам да кандидатствам по програмата за селски туризъм имам идея за бунгала около язовира с всички екстри насочете ме към коя програма мога да кандидатствам и какви са условията , трябва ли да построя всичко или ...... пишете ми на имейл naidenkrastev@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте ! Притежавам къща на 2 етажа в с.Дряново,обл.Ямбол. Желая да реконструирам къщата като се направят басейн,бесетка,и други екстри. Искам да кандидатствам по програма за развитие на селските райони и по-точно за къща за гости.Моля пишете ми на georgi.d.penchev@abv.bg
    Благодаря ви !

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте. Бих искал да попитам от къде мога да науча повече за тези европроекти.Ако имате възможност-ganchoradev@abv.bg
    Благодаря за отделеното внимание!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, повече информация може да намерите на официалния сайт за еврофондовете в България на този линк: https://www.eufunds.bg/

      Изтриване
  18. Хора, задавате въпроси, на които е отговорено. Трябва само да отворите и да прочетете! Има списъци с райони за подпомагане, както и ясни и точни условия за одобряване на проект и финансиране. Защо не си направите труда да прочетете а тормозите хората с идиотските си въпроси!!!Изумена съм! Вие не можете да прочетете дори кои са районите за финансиране, а сте тръгнали да изготвяте проекти за финансиране и да развивате бизнес! Боже опази! Затова никога няма да се оправим, защото куцо, кьораво сакато тръгнало да прави бизнес, понеже му останала на баба му къщата или двора на село и той иска да гушне някоя друга стотачка хилядарка! Засрамете се от невежеството и алчоността си!

    ОтговорИзтриване