11.01.2013 г.

Архитектурата на Хари Зайдлер.

На 10.01.2013 в Vivacom Art Hall, София бе открита пътуващата изложба с петнадесет от най-значимите проекти на световноизвестния австралийски архитект Хари Зайдлер.
Хари Зайдлер е роден във Виена, но заради еврейските си корени семейството му бяга от Австрия под нацистката атака, след което той завършва архитектура в Харвард. В САЩ по това време е съсредоточена голяма част от интелектуалния елит на Европа и Хари има възможност да се учи от архитекти от класата на Нимайер и Аалто, да общува и работи с художници и скулптори като Ричард Сера, Александер Калдер, Франк Стела, Сол ле Вит, Виктор Вазарели, както и с инженери от класата на Пиер Луиджи Нерви и фотографи като Макс Дюпен.
Оригиналното име на изложбата е Collaborative Design, включва архитектурни модели, скулптури, фотографии, филми, книги и оригинални рисунки от архивите на семейството на архитекта, редица институции и частни колекции.
Повечето от проектите на архитекта – от еднофамилни семейни къщи до многоетажни офис кули за бизнеса и държавната администрация – са реализирани в Австралия.















 


1 коментар: