2.09.2014 г.

арх. Иван Иванов пред в. "Строителство Имоти" - Дъмпингът на цените е сериозен проблем за гилдията.



Липсва контрол по време на строителството и при въвеждане на сградите в експлоатация.


   - Защо избрахте да се реализирате в България? 
Не става въпрос за избор, тъй като започнахме с идеята да работим в България. Но от известно време, въпросът за избор е актуален и обмисляме варианти за работа извън страната.

   - Какви са трудностите, с които се сблъсквате във Вашата работа?
Трудностите са много и големи, като се започне с проблемите в гилдията ни - дъмпинг на цени, неработеща Камара на архитектите, корумпирана и мудна администрация, постоянно се изискват нови и ненужни проекти за издаване на разрешение за строеж. В същото време няма контрол по време на строителството и при въвеждане на сградата в експлоатация.

   - В каква обществена кауза във Вашия град бихте се включили?
Във всякаква, която преценим, че си заслужава. Например - изграждането на достъпна среда за хора в неравностойно положение. София за съжаление все още е далеч в това отношение от развитите европейски столици.

Архитект Иван Иванов е роден през 1971 г. в гр. Пазарджик.
Завършва математическата гимназия в града, след това се дипломира със специалност архитектура в Университета по строителство, архитектура и геодезия - гр. София.
Веднага след дипломирането си започва работа в едни от големите проектантски бюра и строителни фирми в София.
От 2009 г. до сега е управител и главен проектант на проектанско бюро "Дидпроект" ООД.






Certified Passive House Designer
Архитект Иван Иванов е сертифициран дизайнер на пасивни сгради към "Института за пасивни сгради" (Passivhaus Institut - PHI) в Дармщад, Германия.

Повече за пасивните сгради може да прочетете тук









Статията във в. "Строителство Имоти" може да прочетете тук
Повече за проекта публикуван във в. "Строителство Имоти" може да прочетете тук

3 коментара:

  1. Това е един масов проблем, ако всеки един от нас си направи малък експеримент, и да пита случайно минаващи по край улицата му какъв проблем има, съм сигурна, че 99 процента ще кажат първо, че проблема им е паричен, което е показателно и за стандарта ни на живот в страната.Разбира се тук не включвам здравословните проблеми.Тъй като те също са масови за жалост.Радвам, се че ни пишете и показвате това интервю.Надявам се следващата година да бъде по положителна.

    ОтговорИзтриване
  2. Контрол няма над нищо в нашата страна.Всеки си прави каквото си е на умил, без да се замисля дали ще остави други хора семейства без пари за храна или жилища.Много е тъжно, но проблема не от правителството а преди всичко в съдебната система.Виждаме, че всеки може да си извади пълномощно да строи блок на метър от съседният,което е смешно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Необходимо е да има контрол, а също така и ясно определени отговорности. Никой няма да строи незаконно, ако няма кой да му направи проекта.

      Изтриване