2.05.2012 г.

Hundertwasserhaus Wien

 Домът Хундертвасер (на немски: Hundertwasserhaus Wien) е жилищна кооперация във Виена, (Австрия), по проект на ексцентричния и провокативен австрийски художник и архитект Фриденсрайх Хундертвасер. Въпреки противоречивото отношение на виенчани към комплекса, той се превръща в е един от най-посещаваните туристически обекти на града.
   Кооперацията е собственост на общината на град Виена и е строена между 1983 г. и 1985 г. без предварителни планове и чертежи от архитектите проф. Йозеф Кравина и Петер Пеликан. Общата площ на комплекса е 3 556 кв.м. Разполага с 50 отделни апартамента с жилищна площ от 36 до 150 кв.м., 5 магазина, лекарски кабинет и 37 гаража. Има и 19 тераси с обща площ 1000 кв.м., зимна градина от 90 кв.м. както и две детски площадки, на обща стойност от 26,6 милиона евро.
   Домът Хундертвасер отвътре
Асиметричните очертания върху фасадата, керамичните плочки и грапави стени са основен елемент на декорацията. Подовете са непрактични, вълнообразни и покрити с разноцветни камъчета. Покривът е застлан с 900 тона пръст и трева, а големи клони на буйно растящите вътре дърветата излизат от стаите, растителността е в прекомерно изобилие. Сградата няма два еднакви прозореца а тяхното почистване се осъществява с помощта на подемници единствено през нощта при спряно улично движение.
   Хундертвасер не взема никакви пари за дизайна на комплекса, казвайки, че е достатъчно да предотврати израстването на нещо грозно на това място и защитава отхвърления от кмета на Виена проект за сграда с мъжки стриптийз пред същия. „Повечето хора казват, че къщите се състоят от стени. Аз твърдя, че най-важни са прозорците, защото точно те дават лице на сградата“, заявява популяризатора на кривата линия Хундертвасер.
   Малък оазис сред каменните сгради, за двадесет години от откриването си къщата се превръща в туристически магнит и една от неговите основни забележителности. Посетена е от повече от милион гости на града.










6 коментара:

  1. много интересно - мерси за тази информация и хубавите снимки - мерси че ги споделихте тук с всички нас - поздрави и до скоро

    ОтговорИзтриване
  2. Доста интересен дизайн за жилищна сграда. Дано и в България сме свидетелни на някои по-нестандартни решения за архитектура на къща или друга сграда.

    ОтговорИзтриване
  3. Домът Хундертвасер,който се намира във Виена е малко странен или поне така изглежда на снимките. С тези дървета на живо сигурно е вълнуващо да си вътре!

    ОтговорИзтриване
  4. Не съм виждал тази кооперация на живо във Виена, но по това, което виждам от снимките ми напомня на някои от панелните гета в България. Сякаш някои апартаменти са санирани, а други не са. А тези, които са санирани са поядисани всеки с уникален цвят. Чудя им се на туристите какво намират в това. Да дойдат в България да се нагледат на такива дивотии.

    ОтговорИзтриване
  5. Доста интересен дизайн, харесва ми това, че има и зеленина и всичко е толкова цветно и по различно. Не знаех, че Хундертвасер не взема никакви пари за дизайна на комплекса, казвайки, че е достатъчно да предотврати израстването на нещо грозно на това място и защитава отхвърления от кмета на Виена проект за сграда с мъжки стриптийз пред същия.Това е човек,който се е загрижил наистина да има нещо и да остави за в бъдеще архитектура която се помни, ако съм там със сигурност ще искам да се снимам.

    ОтговорИзтриване
  6. С една дума - страхотна архитектура за жилищна сграда. Един добър начин да се разчупи скучната градска обстановка. Напомня ми на архитектурата на Гауди, макар че той е ненадминат за мен в това отношение.

    ОтговорИзтриване