1.10.2013 г.

SAGRADA FAMILIA

 Видеото по долу показва как ще изглежда „Саграда Фамилия”, на архитект Антони Гауди през 2026 г., когато се очаква строежа да приключи. Гауди работи върху катедралата от 1883 г. до смъртта си през 1926 г., когато е завършена едва една четвърт от планираните строителни работи. Можете да видите екстериора тук и интериора тук.
 Местната управа предложила на Марторел поста на главен архитект, но той не приел. Вместо това препоръчал своя ученик Антони Гауди. След като той поел отговорността за построяването на катедралата, първоначалният проект бил коренно променен, като сградата започнала да придобива различни форми и дух. Първият проект на Гауди бил Саграда фамилия да се издигне във формата на латински кръст  и предложението му било прието. Архитектът до толкова бил отдаден на делото и работата си по божествения храм, че се преместил да живее на строителната площадка. Гауди отдава последните години от живота си на храма. В името на идеята си той дори разпродава цялото си имущество, за да може да финансира и сам архитектурния си шедьовър.
 През цялото време на работата си той непрекъснато променял проектите на отделните части. Не веднъж той събаря вече построени елементи, за да издигне други, плод на нова идея. Франсеск дел Виляр успял да изгради само криптата под абсидата на храма. Неговият замисъл предвиждал изграждането на сграда в неоготически стил. Гауди променил цялостната концепция и смятал че църквата трябва да е неоготическа само по дух. Архитектурата на Саграда Фамилия започнала да удивлява хората още в началните си рамки. Гауди имал слабост към природните мотиви, в резултат на което в постройката намерили отражение множество мотиви като глухарчета, слънчогледи, палми, охлюви, цветя и най-вече любимите на архитекта лилии.
Текущите планове предвиждат „Саграда Фамилия” да бъде завършена според реконструираните планове на Гауди навреме за стотната годишнина от смъртта на архитекта. Ако това стане факт катедралата ще стане безапелационен носител на рекорда за най-продължителен строеж в съвременната история – с прекъсвания общо 144 години (1882 г. - 2026 г.). Вижте и се насладете на архитектурния шедьовър:

Няма коментари:

Публикуване на коментар