24.10.2012 г.

Еднофамилна жилищна сграда в с. Живково, обл. Ихтиман.





Сградата е свободно стояща в парцел без денивелация. Проектирана е в северозападния край на имота с цел да се осигури възможно най-голям южен двор.
Връзката между интериора и екстериора, както и желанието да има ясно разграничени функционални зони –ден, нощ и вертикална комуникация в различни обеми, са определящите фактори при проектирането. Къщата е с максимално опростено и с традиционно разпределение: дневната, трапезарията и кухнята са на партера, а спалните са над тях. Разположената покрита веранда към южната част има за цел две неща: плавен преход от външното пространство към вътрешното и да защитава дневната от пряката слънчева светлина. През зимата верандата може да се затваря и да се ползва за зимна градина или като част от дневната.
Положената навсякъде подова настилка от паркет осигурява плавен преход между различните помещения и уютна атмосфера.
Големите стрехи на втория етаж от към юг и запад препятстват влизането на пряка слънчева светлина, а високо изнесените прозорци до тавана (с висок подпрозоречен парапет) осигуряват максимален достъп на светлина, като също така защитават и дискретността на обитателите.
Правоъгълните обеми на сградата позволяват естественото осветление и проветряване на коридорите и функционалните зони.
За да се придаде лекота при стъпването на сградата върху терена, плочата на кота ±0,00 излиза конзолно от цялостния обем.
Вертикалните и хоризонтални елементи са разграничени чрез третирането им с различни материали, като по този начин са омекотени строгите геометрични форми на къщата.
Чрез разположението на басейна до сградата и покритата веранда пред дневната се търси постигане на хармония с околната среда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар