26.02.2010 г.

Прага: Джинджър и Фред, Танцуващата къща и т.н.










Построена в периода 1992- 1996 година, тази сграда е наречена "Джинджър и Фред" или още "Танцуващата къща". Нейни създатели са архитектите Франк Гери (Frank Gehry) и Владимир Милунич (Vladimir Mulunic).
Постройката се намира на ъгъла на Rasinovo nabrezi и улица Resslova, и модерният й силует видимо контрастира с историческите забележителности на града. Прякорът й "Джинджър и Фред" идва от специфичната линия, който напомня танцуваща двойка – в този случай известните Джинджър Роджърс и Фред Астер. Самите автори определят стила на постройката като "нов Барок". "Танцуващата къща" е изградена от стъкло, бетон и неръждаема стомана. Като замисъл тя е създадена като офис сграда, а на най-горния етаж от сградата се намира един от най-скъпите ресторанти в града - La Perle de Prague ("Перлата на Прага").
Историята около създаването на проекта на Танцуващата сграда всъщност е доста интересна. Концепцията й е на родения в Загреб Владимир Милунич и се появява още в средата на 80-те години. Тогава съсед на Милунич е бъдещият първи президент на суверенна Чехия – Вацлав Хавел. Двамата тогава живеели близо до мястото, където днес се намира постройката. След като проектът за сградата е готов, изпълнителите започват да търсят архитект, с когото да работят съвместно. Първият избор е французинът Жан Нувел (Jean Nouvel), но в крайна сметка изборът пада върху американеца Франк Гери.
Сградата веднага влезе в туристическите справочници наред със "Св. Вит"
Вижте къде се намира сградата

Няма коментари:

Публикуване на коментар