11.11.2014 г.

Реалност ли е изграждането на екологични сгради у нас? - арх. Иван Иванов пред в. "Строителство Имоти"



Стандартите за нискоенергийни сгради влизат в сила през 2020 г. за жилищното строителство, а през 2018 г. - за обществените обекти, така че, искаме или не - това е бъдещето. Пасивните къщи са енергоспестяващи, с висока степен на жилищен комфорт при изключително ниска консумация на енергия.
Както показва името им, тези сгради нямат нужда от активни отоплителни и охладителни системи. С течение на времето хората сами ще започнат да се ориентират към строителството на пасивни и нискоенергийни сгради. Това наистина е скъпо начинание, но то се изплаща с годините. В Австрия и Германия такива обекти се строят масово, тъй като икономиите им за отопление в сравнение с обикновенните са над 75%, а разходите са малки, което прави обитателите им независими от постоянно покачващите се цени на енергията. У нас обаче културата на клиентите по отношение на екологичното строителство е низключително ниска. Когато чуят каква е цената на една такава къща, клиенти възкликват, че с тези пари мога да си построят две обикновенни. Това се случва, тъй като в България няма абсолютно никаква информация по темата.



Архитект Иван Иванов е сертифициран дизайнер на пасивни сгради към "Института за пасивни сгради" (Passivhaus Institut - PHI) в Дармщад, Германия.

Повече за пасивните сгради може да прочетете тук


Няма коментари:

Публикуване на коментар